Eerste namen Reggae Geel bekend

Reggae Geel heeft vandaag de eerste namen op de affiche bekendgemaakt. Het festival gaat door op 1 en 2 augustus en is dit jaar al aan zijn 36e editie toe. Tijdens het festivalweekend zullen tientallen artiesten optreden verspreid over vijf podia. Onder meer Beenie Man maakt zijn rentree in Europa, hoewel hij in 2010 nog werd geweerd op Couleur Café. Ook Protoje, Chronixx, Midnite en Massive B hebben al toegezegd.

Vorig jaar werd het festivalterrein in Geel aanzienlijk uitgebreid en ingrijpend herschikt. Daardoor heeft elk podium een eigen programmatie in een specifieke stijl gekregen.

Op de Main Stage worden de grootste namen van vroeger en nu geprogrammeerd. MC daar wordt dit jaar Ron Muchette, de populairste radio-DJ van Jamaica. De Bound Dancehall is ook dit jaar het terrein van DJ's. In de 18'' Corner kunnen bezoekers terecht die houden dan new & old school dub. Skaville Circus staat garant voor een feestje op de ritmes van ska en vroege reaggaeklanken. Voor de meest bijzondere acts moet je aan The Yard zijn, waar ook workshops worden gegeven.

Opvallende naam op de affiche is Beenie Man. De Jamaicaanse reggaemuzikant werd enkele jaren geleden nog geweerd van het Brusselse festival Couleur Café. Er was toen protest ontstaan omdat de zanger in het verleden een reeks homofobe nummers had opgenomen. In 2004 had hij een charter ondertekend waarin hij beloofde om de liedjes niet meer uit te brengen, maar in 2009 schond hij die belofte. De vraag is nu of hij zich in Geel aan zijn racistisch oeuvre zal wagen.

Het festival gaat dit jaar door op 1 en 2 augustus.