Elektrisch dekentje voor pruimenboom

Een fruitboer uit Brustem, deelgemeente van Sint-Truiden, heeft één van zijn pruimenbomen gewikkeld in een elektrisch dekentje om de boom te beschermen tegen de vrieskou. Dankzij de warmte draagt de boom nu 1.000 pruimen.

Michel Neven is elektrohandelaar, maar in zijn vrije tijd bakt hij wel eens graag een pruimentaart. Door de koude winters van de vorige jaren groeiden er echter amper pruimen aan de bomen in zijn boomgaard. Voor dat probleem bedacht de Limburgse fruitboer een oplossing: hij wikkelde zijn pruimenboom in een elektrisch deken met daarrond een warmtepak.

"Ik zat al een paar jaar zonder pruimen door het vriesweer en ik dacht dit jaar toch iets te proberen. De snelste oplossing was een deken nemen, rond de boom draaien en dan nog een warmtepak. Zo blijft de warmte goed op de stam", zegt de fruitboer aan Radio 2 Limburg.

Zijn buren en zijn vrouw verklaarden Michel gek, maar wie laatst lacht, best lacht: de pruimenboom baadt in een pruimenweelde. "Ik ben tot de vaststelling gekomen dat de hele boom vol hangt en op één tak hangen minstens 100 pruimen", aldus Michel.

Zijn andere bomen gaf de fruitboer enkel een warmtepak en die bomen doen het opmerkelijk minder goed. "In feite is het heel logisch. Als wij hier naakt in de wei gaan staan en het vriest...onze uitstekende delen gaan ook bevriezen", klinkt de Limburgse logica.

Moraal van het verhaal: de warme liefde voor bomen en planten levert ook effectief iets zoets op.