Hoe groot is de concurrentiekloof?

Onze loonkostenhandicap is zonder twijfel een van de heetste hangijzers van de komende verkiezingen. Belgische werknemers zouden te duur zijn en Belgische bedrijven zouden niet kunnen concurreren met het buitenland. Klopt dat?

Nagenoeg alle partijen willen zo snel mogelijk af van de loonhandicap. Voor CD&V is het zelfs een breekpunt: de partij stapt niet in een volgende regering zonder garanties op het dichten van de loonkloof.

Maar hoe groot is die loonkloof precies? Daarover heerst onenigheid. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) verkondigde vorig jaar dat de loonkloof “in het meest gunstige geval” 5,1 procent zou bedragen. Volgens de berekening van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven bedroeg de loonkloof in 2013 4,8 procent. Werkgeversorganisaties citeren 16,5 procent terwijl vakbonden het op 0,5 procent houden.

Wij vroegen ons af: wat betekent de loonkloof? Hoe groot is die loonkloof? Wat verklaart de grote verschillen? En als extra - dit is ons voorlopig laatste dossier - bekeken we het effect van een Europees minimumloon op de loonkloof.

lees ook