Kunstencentrum Vooruit stimuleert gezond en veilig uitgaan

Fuiforganisator Nasty Mondays en het Gentse Kunstencentrum Vooruit stimuleren voortaan veilig en gezond uitgaan volgens het Quality Nights Charter dat vandaag werd ondertekend. Ze doen dat in samenwerking met de Stad Gent, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Eclips.

Het Quality Nights Charter vraagt organisatoren om diensten aan te bieden die de gezondheidsrisico's tijdens het uitgaan verminderen. De diensten gaan van gratis oordopjes uitdelen tot informatie geven over veilig vervoer. Op alle feesten van Nasty Mondays in de Vooruit, zoals Poplife, Kozzmozz, Retro Acid, Star Warz, Daily Dubstep, Beats of Love, Hindu Nights, Peep, Funky Fabric of Age of Love zal het maximum aantal diensten beschikbaar zijn. De medewerkers van Nasty Mondays in Vooruit hebben allemaal vorming gekregen rond veilig uitgaan en "Eerste Hulp bij Drugsincidenten in het Uitgaan".

De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, het expertisecentrum met betrekking tot alcohol- en andere drugproblemen, fungeert als coördinator van het Quality Nights Charter. De stad Gent en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Eclips zijn de lokale partners van Nasty Mondays & Vooruit. De stad biedt ondersteuning via de drugcoördinator en de horecacoach Bart Inghelbrecht. Van CGG Eclips geven specialisten drugpreventie en verslavingszorg ondersteuning.

Nasty Mondays en Vooruit schakelden officieus over op werken volgens het Quality Nights Charter op oudejaarsavond 2013. Daarop volgde een periode van evalueren en bijsturen. Nu maken de party partners hun engagement officieel.

In België zijn tot op heden enkel clubs en events in het Quality Nights Charter gestapt. De samenwerking tussen Nasty Mondays en Vooruit is uniek in dat rijtje. Voor de stad Gent, die feesten volgens het Quality Nights Charter inschrijft in het Gents drugbeleidsplan, is het engagement dat Nasty Mondays en Vooruit opnemen een belangrijke opsteker.