Moordenaar Pim Fortuyn is vrijgelaten

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, is vanmiddag onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Hij heeft twee derde van zijn straf erop zitten. Het OM zegt dat Van der Graaf beveiliging "op maat krijgt". Om welke maatregelen het gaat, is niet duidelijk. Het is ook niet bekend waar de man gaat wonen.
Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten in Hilversum.

Volgens de leiding van de gevangenis waar Van der Graaf verbleef, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en de moordenaar van Fortuyn heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van hem tot nu toe zonder problemen verlopen, zo luidt het.

Van der Graaf moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Het is niet bekend waar hij dan wel gaat wonen. Sjef van Gennip, directeur van de reclassering, zei in maart dat hij niet naar zijn oude woonplaats Harderwijk gaat.

Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

Justitie heeft veiligheidsmaatregelen genomen om hem te beschermen. De politie vreest vooral een aanslag van een extremistische eenling, schrijft de NOS.

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord door Van der Graaf op het Mediapark in Hilversum. In 2003 werd Van der Graaf daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar.