Portugal weldra opnieuw op eigen financiële benen

Portugal heeft de laatste etappe in het Europese reddingsplan succesvol genomen. Het land krijgt nu nog een laatste schijf van 2,6 miljard euro. Daarna zal Portugal kunnen terugkeren naar de internationale markten.
AP2014

Sinds mei 2011 hing Portugal aan het financiële infuus van de trojka (het reddingsplan van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds). Om het Zuid-Europese land uit de crisis te helpen zal het in totaal zo'n 78 miljard euro gekregen hebben.

De voorbije twee weken heeft de trojka voor een laatste keer de Portugese rekeningen doorgelicht. Die test heeft Portugal doorstaan en het land krijgt nu een laatste noodlening van 2,6 miljard euro. "De 12e evaluatie is overwonnen en dat opent de weg naar het afsluiten van reddingsplan", zegt de Portugese vicepremier Paulo Portas.

Portugal moet nu een strategie opmaken om het reddingsprogramma succesvol te verlaten. Op die manier zal het land kunnen terugkeren naar de internationale financiële markten, zonder nog beroep te hoeven doen op hulpkredieten. "Portugal heeft de weg afgelegd die moet toelaten om zijn financiële autonomie terug te winnen. Het toont aan dat alle offers die de Portugese samenleving heeft gedaan, zinvol zijn geweest", wist de vicepremier nog te zeggen.

Tegen maandag zou de premier van Portugal, Pedro Passos Coelho, de exitstrategie bekendmaken. Portugal zal zo het tweede land zijn dat de trojka kan verlaten, na Ierland in december vorig jaar.

Meest gelezen