Rusland haalt uit naar Kiev in Veiligheidsraad

Tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland geëist dat de Oekraïense regering ophoudt met zijn strafexpedities in het oosten van Oekraïne. Het Westen acht Moskou dan weer verantwoordelijk voor de toegenomen spanningen.

"We vragen aan Kiev en zijn (Westerse) ondersteuning geen fatale vergissing te begaan en na te denken over de gevolgen van hun daden", verklaarde de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Hij had om een spoedbijeenkomst van de raad gevraagd.

Rusland eist dat de autoriteiten in Kiev snel een einde maken aan al hun strafexpedities tegen de opstandelingen die verschillende overheidsgebouwen bezetten in steden in het oosten. Oekraïne lanceerde vanmorgen een militaire operatie tegen het pro-Russische separatistenbastion Slavjansk.

Volgens de Franse ambassadeur Gérard Araud zijn het echter de Russen die gas moeten terugnemen. Hij beschuldigt Moskou ervan zich te gedragen als een pyromane brandweerman. Kiev zet zijn troepen in tegen gewapende bendes die geen steun genieten onder de bevolking, zei hij.

Ook volgens de Amerikaanse ambassadrice Samantha Power doet de Oekraïense interim-regering niet meer dan het paramilitaire geweld, gesteund door Rusland, trachten te beheersen om de veiligheid van de Oekraïense burgers te verzekeren. Ze noemde het optreden van Kiev redelijk, proportioneel en zoals elk ander land zou handelen in dergelijke omstandigheden.