Sint-Lambrechts-Woluwe krijgt Nederlandstalige bibliotheek

Sint-Lambrechts-Woluwe krijgt vanaf september als laatste Brusselse gemeente een professionele en erkende Nederlandstalige bibliotheek. Dat melden medewerkers vrijdag.

De Sint-Lambertusbibliotheek bestaat al meer dan 65 jaar en is al sinds 1998 gehuisvest in de kelders van gemeenschapscentrum Op-Weule. De bib draaide tot nu toe op vrijwilligers.

De bib en het gemeenschapscentrum sloegen de handen in elkaar om een volwaardige Nederlandstalige bib in hun gemeente te krijgen. Ze konden de gemeente ervan overtuigen een subsidieaanvraag bij Vlaanderen in te dienen voor een bibliotheekwerking vanaf januari 2015.

Vanaf september 2014 gaat de gemeente zelf al op eigen kosten een bibliothecaris en bibliotheekmedewerker aanwerven die het erkenningsdossier in goede banen zal leiden. De gemeente staat ook in voor de werkingskosten.

"Onze bibliotheek draait al jaren op vrijwilligers. Maar dat werd steeds moeilijker om bol te werken. Ook al omdat er steeds meer eisen worden gesteld aan een bibliotheek. Onze vrijwilligers werden ook al een dagje ouder. Daarom is de professionele ondersteuning welgekomen. Ze zal ons toestaan de dienstverlening uit te breiden en te verbeteren", zegt Rita Vanheste, voorzitster van de Sint-Lambertusbibliotheek.