Vijf NAVO-marineschepen zijn aangekomen in Litouwen

In de Baltische republiek Litouwen is een eskader van vijf marineschepen aangekomen uit een aantal NAVO-lidstaten. De alliantie wil zo de Baltische republieken ondersteunen tegen mogelijke intimidatie vanuit Rusland.

Het gaat om mijnenjagers en een ondersteuningsschip uit Noorwegen, Nederland, Estland en België. Volgens de alliantie gaat het om een ontrading tegenover Rusland om geen druk uit te oefenen op de Baltische republieken. Die voormalige Sovjetrepublieken zijn al tien jaar lid van de Europese Unie en van de NAVO.

De schepen zullen oefeningen houden en op mijnen jagen voor de kusten van Letland en Litouwen. Dat zou meer dan een maand duren.

De steun van de NAVO blijft niet enkel beperkt tot zee. De voorbije weken zijn in Litouwen ook Franse, Britse en Deense gevechtsvliegtuigen aangekomen. Ook Canada zou enkele toestellen sturen om het luchtruim van de Baltische republieken te beschermen. De VS hebben vliegtuigen gestationeerd in buurland Polen en hebben enkele grondtroepen in dat land en de Baltische staten.