Vredesoverleg nabij over conflict in Zuid-Soedan?

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir zegt dat hij bereid is in vredesoverleg te gaan met rebellenleider Riek Machar. Dat heeft hij aangekondigd in een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Machar wil zijn aanwezigheid nog niet bevestigen, maar hij wijst een gesprek ook niet af.

Na zijn gesprek met Kiir in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba, hieldt Kerry een telefoongesprek met Riek Machar om zijn deelname aan een vredesoverleg met de president aan te moedigen. Een helder antwoord van Machar kon hij niet loskrijgen. Het overleg zou volgende week al moeten plaatsvinden in Ethiopië. Het zou een ommekeer kunnen betekenen in de burgeroorlog die al maanden het land verscheurt. In januari hadden Kiir en Machar al een wapenstilstand besproken, maar dat heeft uiteindelijk niets uitgehaald. 

De burgeroorlog in Zuid-Soedan barstte los midden december wanneer president Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een militaire coupe te beramen. Machar ontkende de feiten, maar mobiliseerde na zijn ontslag een rebellenleger om de regering onderuit te halen. 

Het conflict tussen de twee mannen is uitgedraaid op een wreed, etnisch conflict dat in heel het land woedt. Meer dan een miljoen mensen zijn van huis weggevlucht door de aanhoudende gewelddaden. De etnische zuiveringsaanslagen hebben al aan duizenden mensen het leven gekost.