Waarom in alle Pixarfilms de mysterieuze code "A113" opduikt

Een detail dat de oplettende filmliefhebber waarschijnlijk niet is ontgaan: de mysterieuze combinatie "A113" is in zo goed als elke Pixarfilm van de laatste 10 jaar verwerkt. "Toy Story", "Finding Nemo" en zelfs televisiereeks "The Simpsons" ontsnapt er niet aan. Waarnaar deze code net verwijst, was lang een raadsel, tot het deze week werd opgehelderd in verschillende Amerikaanse media. De link over de verschillende films heen verwijst naar de plek waar het voor de filmmakers allemaal begon: een klaslokaal.

Vooral online waren er al jaren allerlei ideeën en theorieën waarnaar de combinatie "A113" zou verwijzen. Het blijkt nu om een klaslokaal te gaan in het California Institute of Arts, waar de eerste generatie bekende animatiefilmmakers die grote successen boekten, ooit samen les volgden in de richting grafisch ontwerp & animatie. Het gebruik van die code in films is een inside joke van de oud-studenten naar elkaar en vooral naar de plaats waar het voor hen allemaal begon. Als de code in een film opduikt, betekent dat er iemand van de California Institute of Arts aan meewerkte.

De eerste oud-student van California Insitute of Arts die de geheime code gebruikte, was regisseur Brad Bird die meewerkte aan "The Incredibles" en "Ratatouille". De code dook op in de serie "Amazing stories" uit 1987, als eerbetoon aan zijn vroegere school. Zelfs zijn gebruikersnaam op Twitter verwijst naar zijn studies: BradBirdA113. Andere bekende afgestudeerden zijn onder andere Chief Creative Officer van Pixar en Walt Disney Animation Studios John Lasseter, regisseur Tim Burton en Chris Buck, die recent een Oscar kreeg voor animatiefilm "Frozen".

Het beroemde klaslokaal bestaat nog steeds en wordt momenteel gebruikt als studio in de richting grafisch ontwerp.

Voor de liefhebbers: alle referenties naar code A113 staan opgelijst op Wikipedia. Omdat de geheime code de laatste jaren zo alomtegenwoordig was, heeft Disney Pixar ook een kort animatiefilmpje gemaakt waarin de betekenis en sfeer van A113 wordt uitgelegd.