Zeker 350 doden door aardverschuiving in Afghanistan

In het noordoosten van Afghanistan is een dorp volledig bedolven door een aardverschuiving. Volgens de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan zijn er minstens 350 doden gevallen. Honderden mensen zijn vermist.

In het bergachtige, afgelegen Afghaanse dorp Hobo Barik zijn ongeveer 300 huizen volledig bedolven geraakt door een aardverschuiving. Die werd veroorzaakt door de hevige regen. De gouverneur van de provincie laat weten dat de reddingsbrigades op zoek zijn naar overlevenden, maar dat er een groot gebrek is aan efficiënt materiaal. Een nabijgelegen dorp zou al geëvacueerd zijn uit vrees voor nog een ramp.

Volgens de eerste cijfers van het VN-missie in Afghanistan zouden 350 mensen het leven hebben gelaten, maar dat aantal zal wellicht nog oplopen want honderden mensen worden nog vermist. Het aanhoudende noodweer van de afgelopen dagen in Afghanistan heeft overigens al het leven gekost aan ruim 150 mensen. De regenval veroorzaakt overstromingen die verschillende dorpen volledig van de kaart hebben geveegd.

Op een persconferentie heeft de Amerikaanse president Barack Obama al zijn medeleven betuigd. "Onze gedachten gaan naar de inwoners in Afghanistan die met deze verschrikkelijke tragedie geconfronteerd worden. We houden ons klaar om onze Afghaanse partners te helpen", zei Obama.