Zinneke Parade steekt in een nieuw kleedje

De achtste editie van de Zinneke Parade trekt op 10 mei door de straten van het centrum van Brussel. Meer dan 160 organisaties en 2.000 deelnemers brengen 22 opvoeringen rond het thema "Bekoring". Dat hebben de organisatoren van de Zinneke Parade bekendgemaakt. Nieuw aan de editie van dit jaar is dat de groepen mekaar niet opvolgen in een gesloten stoet, maar verschillende trajecten zullen afleggen. Van de toeschouwers wordt gevraagd dat ze zich verplaatsen om al de opvoeringen te ontdekken.
(Archief)

"Vroeger moest elke groep aan een vast tempo voortgaan, anders werden de andere groepen opgehouden. Dit jaar hebben de groepen de vrijheid om ter plaatse te blijven of een ander tempo te kiezen, zonder dat de andere groepen worden gehinderd", aldus Olivier Cauvin, een van de artistieke leiders van het project. Door de nieuwe formule kon het parcours ook worden aangepast aan verschillende doelgroepen (mensen die minder mobiel zijn, kinderen...)

De Zinneke Parade bestaat uit 22 artistieke groepen, of Zinnodes. Een Zinnode bestaat uit maximaal honderd personen en organisaties die gezamenlijk een artistiek project creëren rond het thema van de Parade.

Dit jaar vinden de festiviteiten plaats tussen het Albertinaplein, het Fontainasplein en het Sint-Katelijneplein. De straten die in deze zone liggen, worden afgesloten voor het verkeer.