"2.000 vermisten na aardverschuiving Afghanistan zijn dood"

In Hobo Barak, in de Afghaanse provincie Badakshan, proberen reddingswerkers en honderden vrijwilligers met man en macht om lichamen uit de modder en het puin te halen. Maar volgens de provinciegouverneur is er geen hoop op overlevenden en zijn alle 2.000 vermisten dood. Eerder was melding gemaakt van 350 doden.
AP2014

Na de aardverschuiving van gisteren heerste er vooral veel onduidelijkheid. De Afghaanse overheid wist niet zeker hoeveel dodelijke slachtoffers er zijn. Volgens een schatting van het departement voor nationale rampen ging om 255 mensen. De VN hadden het in eerste instantie over 350 doden.

Maar volgens de gouverneur van de provincie Badakshan is de hoop om overlevenden terug te vinden onbestaand en zijn alle 2.000 vermisten allemaal overleden. "Meer dan 2.100 mensen uit 300 gezinnen zijn allemaal dood", aldus de woordvoerder van de gouverneur.

Twee aardverschuivingen

Vanmorgen kwamen inwoners uit naburige dorpen toegesneld om de reddingswerkzaamheden te vervoegen. Gewapend met enkel een schop proberen ze om overlevenden terug te vinden. Tot dusver is er nog geen enkel lichaam bovengehaald.

"De reddingswerkzaamheden verlopen bijzonder moeizaam", zegt Mohammad Aslam Seyas van het Afghaanse rampenteam. "De vrees voor nieuwe aardverschuivingen zet een rem op het reddingswerk." Nog volgens Seyas vonden in Hobo Barak twee aardverschuivingen plaats. "Na de eerste, kleinere aardverschuiving werden enkele huizen bedolven. Toen dorpsbewoners kwamen aanlopen om een reddende hand te bieden, kwam er een grotere golf aarde en modder uit de heuvels naar beneden. De tweede aardverschuiving bedolf de reddingswerkers en nog meer huizen."

Volgens een Afghaanse functionaris zijn er mogelijk 120 huizen in het dorp bedolven geraakt. Later vandaag vindt er op de plaats van de ramp een herdenkingsdienst plaats. Volgens een VN-woordvoerder zal het rampgebied aangeduid worden als massagraf.

Hobo Barak ligt uiterst afgelegen in het noordoosten van Afghanistan. Het dorp is enkel bereikbaar via smalle en slechte wagen waardoor hulp het gebied maar moeizaam bereikt. In het dorp wonen meer dan 1.000 gezinnen. Met slechts enkele tenten beschikbaar hebben de meeste overlevenden de nacht buiten doorgebracht, in ijskoude temperaturen. Volgens de VN zijn meer dan 4.000 mensen dakloos door de ramp.

De aardverschuivingen zijn het gevolg van de zware regenval eerder deze week. Afghanistan dat al zo'n 30 jaar te kampen heeft met oorlog en terrorisme, was al vaker het slachtoffer van natuurrampen als lawines en aardverschuivingen. Bij een aardverschuiving twee jaar geleden vielen 71 doden.

AP2014