"De Wever weet dat hij met ons systeem kan openbreken"

Vlaams Belang biedt de N-VA aan om samen een zogenoemde blokkeringsminderheid te vormen. "Onze hand blijft uitgestoken", zegt Vlaams Belangvoorzitter Annemans in het magazine Doorbraak, "ook al weten we dat erin gespuwd wordt."

"Zoals de peilingen nu aangeven, blijven wij meer dan een kleine partij. Gecombineerd met de N-VA kunnen we zo een blokkeringsminderheid vormen in Vlaanderen. Dat is de koevoet waarmee De Wever het systeem kan openbreken als hij dat wil. Hij weet dat hij dat met ons kan. Onze slogan is daarom: "Steek die stok achter de deur"", zegt Annemans in Doorbraak.

Annemans maakt zich weinig illusies dat het zo ver komt. "Onze hand blijft uitgestoken, maar wij weten dat er altijd in gespuwd wordt. Daar kan ik ook niet aan doen, dat is hun verantwoordelijkheid. Ik hoop dat er voldoende Vlaams-nationalisten inzien dat dat niet meer onze schuld is."

"De N-VA begon bij Vlaamse onafhankelijkheid, zakte dan af naar confederalisme, dan kwam er een gesprek over confederalisme met de coalitiepartners. Dat is het derde stadium. Nu zitten we bij het vierde: de sociaaleconomische regering. Alweer zonder voorwaarden: het is voldoende dat de PS daar niet in zit", zo neemt Annemans de strategie van de N-VA op de korrel.

lees ook

    Meest gelezen