"Dit is geen opstand, dit is een oorlog"

De Oekraïense regering zet ondanks het bloedvergieten in Odessa de militaire operatie in het oosten van het land voort. Vanmorgen werden in Kramatorsk de tv-toren en het gebouw van de veiligheidsdiensten op de rebellen heroverd. Er is sprake van verschillende doden. Moskou vraagt de VS om druk te zetten op Kiev.

Het regime in Kiev zette vanmorgen ondanks het geweld van gisteren in Odessa, in het zuidwesten van het land, de militaire operatie in het oosten voort. In Kramatorsk, op 17 kilometer van het opstandige bolwerk Slavjansk, is het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten SBU sinds deze morgen opnieuw in handen van het Oekraïense leger.

Eerder op de dag had het leger ook al de controle over de televisietoren herwonnen op de separatisten. "De actieve fase van de operaties is bij zonsopgang hervat. Wij stoppen niet", stond vanmorgen te lezen op de Facebookpagina van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.

Volgens Vasil Krutov, het hoofd van het Oekraïense antiterrorismecentrum dat verantwoordelijk is voor de operatie in het oosten van het land, wordt ook vandaag nog zwaar gevochten in en rond Kramatorsk. "We hebben hier in Donetsk en de oostelijke regio's niet gewoon te maken met een of andere korte opstand. Dit is een oorlog."

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie is er ook gevochten in Andrejevka en daarbij zouden volgens Kiev twee soldaten omgekomen zijn. Andere bronnen spreken van 10 doden.

Andrjevka ligt zo'n 6 kilometer ten westen van het rebellen-bolwerk Slavjansk. Dat zou nu omsingeld zijn en het lijkt het volgende doelwit te worden. Volgens bepaalde bronnen zijn er al gevechten aan de gang en zijn er daarbij opnieuw doden gevallen. Pro-Russische activisten hebben aan het Russische persagentschap Itar-Tass gezegd dat 11 burgers en 4 "gewapenden" zijn omgekomen in Slavjansk. Buitenlandse journalisten maken melding van alvast een dode in Slavjansk maar officiële cijfers zijn er niet.

Bloedige dag eiste 42 levens

Met gevechten en explosies in Slavjansk in het oosten en de brand in een vakbondsgebouw in de havenstad Odessa nabij de Zwarte Zee was gisteren een bijzonder bloedige dag in het conflict tussen de regering in Kiev en pro-Russische activisten in het land.

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken vielen er bij de onlusten gisteren in Odessa 42 doden. 125 mensen raakten gewond. Na de rellen zijn meer dan 130 mensen opgepakt. De korpschef van Odessa riep vanmorgen op tot kalmte, maar werd nauwelijks enkele uren later door Avakov ontslagen.

In Odessa legden geschokte inwoners vanmorgen bloemen neer aan de uitgebrande deuren van het vakbondsgebouw. Ze staken kaarsen aan en hesen de geel, wit en rode stadsvlag. Zo'n 2.000 pro-Russische betogers zongen "Odessa is een Russische stad". In het ziekenhuis niet ver daarvandaan, schoven omwonenden aan om bloed te geven. De separatisten in Odessa willen op 11 mei een referendum houden over de afscheuring van Oekraïne, naar analogie met het referendum op de Krim in maart.

"Westen moet druk uitoefenen"

De Verenigde Staten moeten de interim-overheid in Kiev aansporen om haar militaire acties in het oosten van Oekraïne "onmiddellijk" te beëindigen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag gezegd tijdens een telefonisch contact met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

"Een strafexpeditie in het zuidoosten van Oekraïne dompelt het land onder in een burgeroorlog", zei Lavrov, die het voorts had over een "oorlogsverklaring van Kiev aan zijn eigen volk".

Lavrov verwees uitdrukkelijk naar het Akkoord van Genève, dat vorige maand was bereikt tussen Moskou, Kiev en de betrokken Westerse landen.

Moskou en Kiev wijzen elkaar aan als schuldige voor het bloedvergieten in Odessa. Volgens Rusland zijn de Oekraïense regering en haar westerse financiers verantwoordelijk voor het geweld. "Ze zitten tot over hun ellebogen met hun armen in het bloed", liet de woordvoerder van president Vladimir Poetin vanmorgen optekenen.

Volgens Kiev echter zijn buitenlandse demonstranten uit de nabije opstandige, pro-Russische regio Transdniestrië in Moldavië naar Odessa gestuurd om er de boel op te hitsen. Dat moet blijken uit de gegevens die op de dode lichamen van opstandelingen zijn gevonden. In Transdniestrië is een Russisch garnizoen.