"Waiting for August" valt in de prijzen in Toronto

"Waiting for August", van de Roemeens-Belgische cineaste Teodora Mihai, heeft op het Hot Docs Canadian International Documentary Festival in Toronto de Best International Feature Award gewonnen.

Mihai nam de prijs, 10.000 Canadese dollar (ongeveer 6.500 euro), persoonlijk in ontvangst. De documentaire vertelt het verhaal van een 15-jarige Roemeense die tegen wil en dank voor haar zes broers en zussen moet zorgen. "Waiting for August" is het langspeelfilmdebuut van Mihai.

In Toronto werd de film samen met nog 12 andere vertoond in de internationale competitie. De beslissing van de jury om de prijs toe te kennen aan "Waiting for August" was unaniem.

De Vlaamse coproductie "Before the last curtain falls", van de Canadees-Duitse cineast Thomas Wallner, haalde in Toronto de Speciale Juryprijs voor Beste Canadese Documentaire. De film documenteert een groep transseksuelen en drag queens, allen zestigers en zeventigers, die na twee jaar toeren nog een laatste keer het podium op gaan met "Gardenia", een stuk geregisseerd door Frank Van Laecke en Alain Platel.

Op het festival Visions de Réel in Nyon in Zwitserland was er een speciale vermelding voor "Waiting for August" en "9999". "9999" is een documentaire van Ellen Vermeulen waarin vijf geesteszieke geïnterneerden in de gevangenis van Merksplas hun verhaal doen.