Ambieert Vande Lanotte VN-mandaat?

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte zou hopen op een onbetaald mandaat bij de VN. Dat schrijven La Libre Belgique en La Dernière Heure. Hij zou zijn hoop gesteld hebben op een functie omtrent de klimaatverandering. De federale regering zou hem reeds als kandidaat hebben voorgedragen, en de SP.A'er zou hen ook al informeel om hun steun hebben gevraagd. Vande Lanotte ontkent.

Volgens beide kranten zou Vande Lanotte hopen op deze internationale functie omdat hij vermoedt dat zijn kansen op een nieuwe ministerportefeuille na 25 mei eerder klein zijn. "Omdat er een nieuwe generatie opstaat binnen de SP.A, en Vande Lanotte te veel een vertegenwoordiger is van de oudere generatie", aldus de Franstalige kranten. Voor een eventuele ministerpost binnen SP.A circuleert vooral de naam van John Crombez, de Oostendenaar die in de huidige regering al staatssecretaris voor Fraudebestrijding was.

Ook de kritiek op Vande Lanottes nauwe banden met het bedrijfsleven, onder meer in zijn thuisbasis Oostende, zouden zijn kansen op het ministerschap verkleinen. Daarom zou hij nagedacht hebben over zijn toekomst. Het onbetaalde VN-mandaat, dat hoe dan ook geen fulltime job is, zou maar een van de opties zijn voor Vande Lanotte.

De woordvoerster van Vande Lanotte ontkent met klem dat hij zijn kandidatuur voor een VN-mandaat heeft ingediend. "Het enige waar Johan nu op hoopt, is verkozen te worden voor de Kamer. Hij voert daar momenteel intensief campagne voor", zegt ze. Vande Lanotte trekt de SP.A-Kamerlijst in West-Vlaanderen.

lees ook