Antwerps huisvuil al vier dagen op de stoep

In heel wat Antwerpse straten staan de vuilniszakken voor de vierde dag op rij op straat. Afgelopen woensdag werd er gestaakt door de ACOD en donderdag was een feestdag. De stad wilde vrijdag extra ophalingsdiensten inzetten om het vuilnis op te halen, maar meer dan 20 ophalers hebben zich ziek gemeld of op het laatste moment sociaal verlof opgeëist.

In totaal vielen zeven geplande ophalingsrondes weg. Bevoegd schepen Philip Heylen (CD&V) spreekt van een gijzeling van de stad. "Ik vind het vooral onheus dat een aantal mensen, wanneer ze zouden moeten werken, toch wel bewust en op voorhand wisten dat ze die dag niet zouden komen werken. Ik wik mijn woorden, maar ze melden zich dan ziek zijn of roepen sociaal verlof in om dringende redenen. Dat is onheus, en bovendien houden ze daardoor heel de stad gegijzeld."

Heylen benadrukt dat de ophalingsploegen die vrijdag wel kwamen werken al het mogelijke gedaan hebben om zoveel mogelijk afval op te ruimen. Alle ploegen zijn vroeger gestart en hebben langer doorgewerkt.