Antwerpse politie weert vakbondskleuren op Grote Markt na manifestatie

Mogen vakbondsmilitanten na afloop van een manifestatie gehuld in hesje van hun vakvereniging op een terras op de Grote Markt in Antwerpen een glas drinken? De lokale politie vindt alvast van niet. Dat ondervonden enkele leden van de ACOD afgelopen woensdag in de schaduw van de Brabofontein toen agenten hen vroegen hun uiterlijke vakbondstekenen te verbergen.

Marc Willems van ACOD Limburg doet zijn verhaal vandaag in Het Belang van Limburg. "Na een ACOD-betoging in Antwerpen trok ik met een groep militanten naar de Grote Markt", zegt hij. "Onderweg naar de terrasjes kregen we van de Antwerpse politie te horen dat we daar niet naartoe mochten met onze rode vakbondsjasjes. Daarop wezen we naar toeristen die ook in het rood waren gekleed. Toen mochten we doorlopen."

Toen de groep even later op een terras een glas zat te drinken, keerde de politie terug. "Ineens stonden politieagenten voor ons die ons vroegen onze rode kledij uit te doen. We wilden geen problemen dus draaiden sommigen hun vakbondsjasje om of ze deden het uit."

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", beweert Willems. "We betoogden in het verleden meermaals in Brussel en Antwerpen en nadien gingen we vaak iets drinken zonder ons eerst om te kleden. We zijn toch vrij om ons te kleden zoals we willen?"

"Iedereen mag in onze stad haar of zijn mening uiten"

Woordvoerder van de Antwerpse politie Veerle De Vries bevestigt het voorval aan onze redactie, maar nuanceert onmiddellijk. "In onze stad heeft iedereen het recht te manifesteren of haar of zijn mening te uiten. Bijna alle aanvragen tot een manifestatie keuren we goed, maar wel onder voorwaarden. Samen met de organisatoren maken we telkens goede afspraken."

"Ook deze keer was dat het geval. Zo lag het parcours op voorhand vast en was ook overeengekomen waar en wanneer de betoging zou beginnen en eindigen." Dat laatste gebeurde op de Groenplaats, maar volgens De Vries kwamen de manifestanten daar veel vroeger aan dan voorzien. "Na een toespraak is een aantal onder hen naar de Grote Markt doorgelopen om iets te drinken."

"Daarmee hebben wij absoluut geen probleem. De afspraak was evenwel dat de manifestatie op de Groenplaats werd ontbonden. Dat een groep mensen zich met uiterlijke tekenen van de betoging op de Grote Markt bevond, was volgens ons een uitloper van die manifestatie. Daarom hebben onze agenten hen gevraagd hun hesjes uit te trekken, ook al omdat op de Grote Markt op dat moment een ander evenement aan de gang was. De vakbondsleden hebben meteen aan onze oproep gehoor gegeven. Nooit was er sprake van onenigheid."