Gegijzelde OVSE-waarnemers zijn vrijgelaten

In de oostelijke Oekraïense stad Slavjansk zijn de zeven militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die daar ruim een week geleden door pro-Russische separatisten gegijzeld werden, vrijgelaten. Samen met hen zijn ook vijf gevangen genomen Oekraïense officieren weer vrijgelaten. De OVSE heeft het nieuws via Twitter bevestigd.

Het nieuws van de vrijlating werd bevestigd door Vladimir Loekin, de Russische gezant in Slavjansk. Loekin, die ombudsman voor de mensenrechten is, zei dat alle twaalf mensen op de lijst waren vrijgelaten. Volgens het Russische televisiestation Russia Today die Loekin citeerde, zou er geen "gemarchandeer" aan te pas zijn gekomen.

"Het was een vrijwillige humanitaire daad, en wij zijn hen die de stad Slavjansk controleren er zeer dankbaar voor". Nog volgens Loekin zijn de ex-gegijzelden op weg naar een wegversperring om te worden overgedragen aan een groep "vertegenwoordigers van de Raad van Europa".

Ook de pro-Russische leider Vjacheslav Ponomarjov (grote foto, rechts) benadrukte dat er geen voorwaarden aan de vrijlating verbonden waren. "Zoals ik hen beloofd had, vierden we gisteren mijn verjaardag en vertrokken ze. Ze waren bij mij te gast, zoals ik al zei."

Een van de gijzelaars, de Duitse kolonel Axel Schneider (kleine foto), sprak na hun vrijlating de pers kort toe. Hij zei dat alle 12 gijzelaars de beproeving goed doorstaan hebben. "Alle gijzelaars hebben de zaak erg goed opgevat en dat gaf hen de kracht om de situatie het hoofd te bieden", aldus Schneider. Samen met Schneider werden nog twee andere Duitsers, een Poolse, een Deense en een Tsjechische militair gegijzeld.

De militaire waarnemers werden op 25 april door pro-Russische separatisten gevangen genomen op beschuldiging van spionage voor de NAVO. Volgens de separatisten hadden ze ook niet nader genoemd verdacht materiaal bij. Een Zweedse militaire waarnemer, die lijdt aan diabetes, werd eerder al vrijgelaten. Zweden maakt geen deel uit van de NAVO.

Berlijn

De 7 vrijgelaten waarnemers uit Oekraïne zijn intussen in Berlijn aangekomen. Ze vlogen met een Duits regeringsvliegtuig van Kiev naar de militaire luchthaven van Berlijn-Tegel, waar de ministers van defensie van de betrokken landen hen stonden op te wachten.

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen bevestigde dat de waarnemers goed behandeld werden, en ze bedankte de onderhandelaars.