Incidenten met Tataren aan de grens met de Krim

Aan de grens van Oekraïne en de Krim zijn er incidenten geweest tussen de oproerpolitie en een 2.000-tal Tataren omdat hun historische geestelijke leider het nu Russische schiereiland niet binnen mocht. Tussen de Krim en Oekraïne is er nu een demarcatielijn.

De Tataren zijn een klein moslimvolk dat zich altijd heeft verzet tegen de annexatie van de Krim door Rusland. Tataren mogen de grens niet meer over.

Moestafa Djemilev (kleine foto), een historische geestelijke leider van de Tataren, had eerder vanuit Kiev het vliegtuig genomen naar Moskou om vandaar uit naar de Krim te vliegen maar dat was hem verhinderd. Daarop had de Medjlis, een raad van Krimtataren, beslist hem zaterdagmorgen te ontvangen aan een checkpoint in de buurt van de stad Armiansk. Zo'n 2.000 Tataren waren opgzedaagd om Djemilev te verwelkomen.

Ook daar mocht hij echter niet binnen, waarop de Tataren probeerden de grens over te steken om Djemilev op Oekraïens grondgebied te ontmoeten. Na wat schermutselingen met een 50-tal leden van de oproerpolitie, slaagden een aantal van hen erin om tot bij hun leider te raken.

De interim-gouverneur van de Krim noemt de actie een provocatie van Djemilev. Die heeft al herhaaldelijk de annexatie van de Krim door Rusland veroordeeld.