Johan Simons krijgt Theaterprijs van stad Berlijn

De Nederlandse regisseur Johan Simons heeft de Theaterprijs van de stad Berlijn gekregen. Simons, die intendant is bij het theatergezelschap Münchner Kammerspiele, nam de prijs vandaag in ontvangst. Van 2005 tot 2010 was Simons verbonden aan het NTGent.

De jury roemde Simons omdat hij grensverleggend met zijn theater bezig is. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Vorige maand werd Simons de Nederlandse Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs toegekend. Die krijgt hij in november uitgereikt.

Simons begon zijn acteurs- en regisseurscarrière bij de Haagse Comedie. In 1985 richtte hij de Theatergroep Hollandia op, waarna hij alleen nog maar regisseerde. De theatergroep fuseerde in 2001 met het Zuidelijk Toneel tot ZT Hollandia, waar Simons tot 2005 bleef. Vanaf het seizoen 2015-2016 komt Simons terug naar het NTGent voor een periode van 5 jaar.