Nieuw "GPS"-systeem plaatst DNA tot 1.000 jaar terug in de tijd

Vraagt u zich soms af waar u precies vandaan komt of wie uw voorouders waren? Een nieuw algoritme ontwikkeld aan de universiteit van Sheffield in het Verenigd Koninkrijk kan die vraag voortaan met grote zekerheid beantwoorden. Geographical Population Structure (GPS) heet het en het vertelt u met grote precisie waar uw voorouders tot 1.000 jaar geleden leefden.
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Sinds het begin der tijden is de mens een migrerend dier geweest. Ontstaan in het oosten van Afrika, zwermde de menselijke soort uit naar Azië, Europa en de rest van de wereld. Dat heeft genetisch onderzoek in het verleden al bewezen.

Vaststellen waar hedendaagse menselijke individuen precies vandaan komen, bleek tot op heden echter een moeilijkere klus. Ook hiervoor wordt al langer DNA-onderzoek gevoerd, maar dat kon afkomst nooit accurater dan een gebied van om en bij de 700 kilometer aangeven en dan nog alleen binnen Europa.

Genetische toevoeging

Het nieuwe "GPS"-systeem ontwikkeld aan de universiteit van Sheffield in het Verenigd Koninkrijk belooft de herkomst van menselijke individuen voortaan met een grote graad van precieze te kunnen vaststellen.

Het algoritme gaat uit van zogenoemde genetische toevoeging. Die vindt plaats telkens mensen uit verschillende populaties samen kinderen krijgen. De nieuwe genen die hierdoor ontstaan, zijn een evenwichtige genenmix van de genen van de moeder en de vader.

De onderzoekers maken zich sterk dat hun "GPS" in staat is deze genetische toevoegingen tot 1.000 jaar terug in de tijd te volgen. Op die manier kan met grote zekerheid worden aangetoond waar de voorouders van een bepaald individu vandaan komen.

Sardinië en Oceanië

De "GPS" kwam tot stand door het genetisch en geografisch materiaal van 54 mensen te verzamelen. Het systeem werd daarna getest met 600 genetische stalen afkomstig van 98 bevolkingsgroepen wereldwijd. In 83% van de gevallen verklapten de genetische stalen het land van herkomst van de personen van wie ze waren afgenomen.

Verdere analyse van genetisch materiaal van inwoners van 10 dorpen op het Italiaanse eiland Sardinië en 20 eilanden in Oceanië stelde de onderzoekers in staat een kwart van de Sardiniërs aan hun dorp van herkomst toe te wijzen. Het overige deel kon tot minder dan 50 kilometer daarvan worden thuisgebracht. In het geval van het Oceanisch DNA kon tot 90% van de stalen met het juiste eiland van herkomst worden verbonden.

Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.