Obama eist onderzoek naar mislukte executie

De Amerikaanse President Obama vindt de misgelopen executie in de staat Oklahoma zeer verontrustend en gaat aan de procureur-generaal vragen om de problemen rond de toepassing van de doodstraf te onderzoeken.
AP2011

De president deelde ook mee dat hij gemengde gevoelens heeft over de doodstraf en dat de Amerikanen zich eens ernstig moeten beraden over deze kwestie. Obama vindt de doodstraf in sommige zaken wel verantwoord zoals bij massa- en kindermoordenaars en zei er ook nog bij dat hij "gruwt van Lockett’s daden”.

De 38-jarige Clayton Lockett stierf dinsdag na een mislukte gifinjectie pas na een 43 minuten lange doodsstrijd aan een hartaanval. Lockett was veroordeeld voor het neerschieten van een 19-jarig meisje tijdens een inbraak. Nadien keek hij toe hoe twee van zijn kompanen haar levend begroeven.

Rupert Colville, woordvoerder van het VN-bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, bestempelde Lockett’s executie als wreed en onmenselijk. Colville wijst er op dat dit al de tweede misgelopen executie is dit jaar in de VS. In januari verliep de executie van Dennis McGuire ook al niet van een leien dakje omdat de gebruikelijke gifcocktail niet meer voorhanden was.