Treinramp in Wetteren herdacht

In Wetteren is de treinramp herdacht die daar morgen precies een jaar geleden plaatsvond. Gouverneur Jan Briers bedankte iedereen voor zijn inzet en zei dat de ramp nooit vergeten mag worden.

Morgen precies een jaar geleden ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke chemische producten aan boord, in Wetteren. De trein vatte vuur en de chemicaliën kwamen via het bluswater in de riolering terecht. Dodelijke dampen konden zich op die manier verspreiden en 2.000 omwonenden moesten geëvacueerd worden. Eén slachtoffer overleed aan de gifdampen, 49 mensen raakten gewond. Het zou bijna drie weken duren voor omwonenden terug naar huis konden.

Die ramp is vandaag herdacht. Jan Briers, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, de burgemeester van Wetteren Alain Pardaen (CD&V) en Vlaams minister Joke Schauvliege legden bloemen neer voor de slachtoffers en aan de spoorwegbrug waar de ramp gebeurd is, werd een herdenkingsbord onthuld.

Er werd voor hen ook 1 minuut stilte gehouden want deze ramp mag nooit worden vergeten, zegt gouverneur Briers, die iedereen bedankte voor zijn inzet en medeleven.

Briers zei ook dat de inwoners niet vergeten zijn en dat er in de komende maanden nog infoavonden zullen georganiseerd worden. Dat bleek ook nodig, want heel wat inwoners zitten nog met veel vragen en heel wat financiële dossiers zijn nog steeds niet afgehandeld.