Waterfactuur verdrievoudigd sinds 2000

De waterfactuur van een gemiddeld Vlaams gezin is in dertien jaar tijd met ruim een drievoud gestegen, van 109,33 tot 344,66 euro. Zo blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Volgens Het Laatste Nieuws die het rapport kon inkijken, namen vooral de gemeentelijke bijdragen toe.

"We hebben nu 1 drinkwaterfactuur. In dat bedrag zit niet enkel het verbruik van ons kraantjeswater omvat maar ook de productie en de levering ervan, de gemeentelijke bijdrage voor de inzameling en de afvoer van gebruikt water en de bovengemeentelijke bijdrage voor de zuivering van ons afvalwater", licht Katrien Smet (VMM) toe.

"Het is die saneringscomponent die nu zwaarder doorweegt. We zien dat alle gemeenten ondertussen die saneringsbijdrage vragen en dat we daar ook het maximumtarief vragen. Dat is 1,4 keer het tarief van de bovengemeentelijke bijdrage", aldus Smet.

In 2000 betaalden gezinnen nog niet mee voor het afvoeren en inzamelen van gebruikt water. De voorbije jaren rekenden echter steeds meer gemeenten dit aan. Van de 308 Vlaamse gemeenten was er slechts een die dit vorig jaar nog niet deed.