"30 miljoen dollar hulp, als Kabila ermee stopt"

De Verenigde Staten zijn bereid om Congo 30 miljoen dollar hulp te geven, op voorwaarde dat president Joseph Kabila opstapt na de verkiezingen in 2016. Het geld moet dienen om het land stabieler te maken en het democratiseringsproces vooruit te helpen, zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een bezoek aan Congo.

Kerry zei ook dat Congo "snel" nieuwe verkiezingen moet organiseren. In principe zijn de volgende verkiezingen pas voor 2016, en loopt het huidige mandaat van president Kabila tot dan. Kerry riep Kabila naar verluidt op om de Congolese grondwet te respecteren en niet voor een derde opeenvolgende termijn te gaan. Kerry zei dat hij Kabila ook had gevraagd om het verbod op buitenlandse adopties van Congolese weeskinderen op te heffen.

Het is niet duidelijk hoe Kabila precies heeft gereageerd, maar regeringswoordvoerder Lambert Mende wilde alvast niets uitsluiten. Hij zei dat de grondwet zal worden gerespecteerd, maar liet ook uitschijnen dat het niet onmogelijk is dat ze nog wordt aangepast. Mende zei dat het nog te vroeg is om nu al een discussie te starten over de verkiezingen. "Waarom nu al beginnen over Congo, terwijl er in 15 andere landen volgend jaar verkiezingen op het programma staan?"

Kerry had het ook over de strijd tegen de rebellen. Er moet nog meer een prioriteit gemaakt worden van het ontwapenen, demobiliseren en re-integreren van strijders, zei Kerry.