"Belangrijk is hoe je omgaat met de tijd die je nog rest"

Een maand geleden kreeg Thé Lau, de zanger van de Nederlandse groep The Scene, te horen dat hij nog maar zes tot negen maanden te leven heeft. Een keihard verdict, maar Thé Lau wil nog zoveel mogelijk uit het leven halen in de tijd die hem nog rest. "Ik vroeg me af wat nu belangrijk was, hoe lang je nog te leven hebt, of hoe je omgaat met de tijd die je nog hebt. Het leek mij een duidelijke keuze dat dat tweede eigenlijk het beste is", zegt hij in "Touché" op Radio 1.

In augustus vorig jaar werd bij Thé Lau keelkanker vastgesteld. Hij ging het gevecht aan met de ziekte en het zag ernaar uit dat hij de kanker verslagen had, maar een maand geleden kreeg hij te horen dat er uitzaaiingen waren naar zijn linkerlong. De dokters kunnen nog weinig voor hem doen.

"Het is een doodsvonnis", zegt hij over het moment dat hij de diagnose kreeg. "Dat is net zoals iemand in de rechtszaal die te horen krijgt dat hij verhangen gaat worden."

Toch heeft hij aan zijn gevecht tegen de ziekte een zekere trots overgehouden. "Wij zijn de elite van de kankerveteranen", zei hij ooit eens tegen een lotgenoot, toen hij aan het revalideren was. "Of we het nou overleven of niet." Volgens hem wordt het zwaarder als je het hoofd laat hangen. "Ik heb het gezien als een battle. Positief blijven en ervan uitgaan dat je geneest, dat heeft me heel erg geholpen."

"Zingen gaat best goed"

Thé Lau wil in de tijd die hem nog rest onder meer afscheid nemen van zijn groep en van zijn fans. In juni staan er vier afscheidsconcerten van The Scene gepland, waaronder één in Antwerpen en één in Brussel.

"Op Pinkpop zal ik één uur spelen met enkele gastoptredens", zegt hij. "De zaaloptredens zullen langer duren. Ik zal kijken hoe ik ervoor sta. In principe heb ik een waslijst met vrijwilligers die zouden willen komen zingen. Maar vooralsnog zie ik niet in waarom ik het echt moeilijk zou krijgen. Misschien wel fysiek, maar wat het zingen betreft zie ik het probleem voorlopig niet. Dat gaat best goed."

Kroon op het werk wordt "Platina blues"

Er zijn ook nog enkele andere projecten die Thé Lau tot een goed einde wil brengen. Eind mei brengt hij een nieuwe compositie uit, "Platina blues", die hij als kroon op zijn werk beschouwt. Hij schrijft ook aan een nieuwe roman die in augustus moet verschijnen.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat hij met "Platina blues", een stuk van 40 minuten, in 2015 langs de Vlaamse theaterzalen zou trekken. "Dat zal nu niet doorgaan, maar ik heb inmiddels wel de ambitie om het één keer uit te voeren, als ik daartoe in staat ben. Ik zou dat heel graag van de zomer in het Rivierenhof doen. Dat zou echt magisch zijn."

Een andere droom van Thé Lau is dat "Iedereen is van de wereld" in het Engels uitgebracht zou worden. "Ik hoef het zelf niet te zingen", zegt hij.

Hoogtepunt was Torhout/Werchter in 1991

Thé Lau beschouwt Vlaanderen als zijn tweede vaderland. Hij heeft af en toe overwogen om naar Antwerpen te verhuizen, maar uiteindelijk deed hij dat niet. "Een van de dingen die ik zo leuk vind aan spelen in België, is dat het voor mij altijd buitenland blijft. Voor mij is het de enige manier om in het buitenland te spelen", zegt hij.

Op Torhout/Werchter in 1991 beleefde hij naar eigen zeggen het hoogtepunt van zijn carrière. "Daar materialiseerde zich iets, waar ik lang voor gezwoegd had om dat te bereiken." Zijn dieptepunt op professioneel vlak was toen het minder ging met The Scene. "Er begon al snel na dat enorme succes iets verwends in te sluipen, hoewel ik er de hele tijd op hamerde dat succes krijgen één ding is, maar succes vasthouden een tweede. Dat uitte zich in dingen als niet willen repeteren. Dan gaat het ook plots minder. Dat merk je aan alles. De publieke belangstelling verflauwt. Dat heb ik als een behoorlijke en onnodige down ervaren."

"Prognoses komen zelden uit"

Op dit moment voelt hij zich goed en heeft hij geen pijn, maar als de kanker hem fysiek zou doen lijden, houdt het voor hem op. "Dan zal ik euthanasie plegen. Waarom zou je creperen als het niet nodig is?"

Hoeveel tijd hij nog heeft, weet hij niet. "Prognoses komen zelden uit", zegt hij. "Nu heb ik het gevoel dat het wel eens wat langer zou kunnen duren, maar hoe lang, dat weet je natuurlijk niet."