"Di Rupo I was geen linkse belastingregering"

"We hebben 2,5 jaar bestuurd in volle crisis. En we hadden de perceptie vaak tegen, maar het land staat er nu beter voor." Dat vertelde Alexander De Croo (Open VLD) in "De zevende dag". Zijn partij wil vooral de lasten voor werkgevers en werknemers aanzienlijk verlagen en 15 miljard euro besparen, maar Open VLD past wel voor een nieuwe staatshervorming. "Als de keuze daarop valt, dan werkt men beter niet met ons samen. Wij vinden dat de aandacht nu moet gaan naar een groeibeleid."

De Croo is tevreden over het beleid van Di Rupo I. "Toen we met de regering van start gingen, dreigden we de paria van Europa te worden, maar we hebben al snel het tegendeel bewezen. We hebben met deze regering 2,5 jaar een echt anti-crisisbeleid gevoerd op verschillende vlakken. De knoop in asiel en migratie is aangepakt. Het communautaire probleem is opgelost, net als het budgethoofdstuk. We staan er nu duidelijk beter voor dan 2,5 jaar geleden."

Toch breekt volgens de huidige vicepremier van Open VLD nu een nieuwe periode aan met andere noden. "Er breekt een fase aan waarin de economie er weer op vooruit kan gaan. Een anti-crisisbeleid is nu dus niet meer nodig, maar wel een groeipolitiek. De lasten en regels moeten zowel voor werkgevers als werknemers drastisch verminderen."

"De tanker is gekeerd, nu kunnen we weer vooruit varen"

De Croo beseft dat de huidige federale regering de perceptie vaak tegen had. Vooral vanuit N-VA-hoek komt vaak het verwijt dat de Vlaamse liberalen in een linkse belastingregering zijn gestapt, maar die bewering gaat volgens De Croo absoluut niet op. "Als dat zo was, dan zou de PS nu niet bijna 9% verliezen in de peilingen, vergeleken met hun verkiezingsresultaat in 2010."

De liberalen willen in een nieuwe legislatuur voluit gaan voor een groeiscenario. "We willen een fiscale hervorming. De lasten op arbeid moeten omlaag, zodat werkgevers meer jobs kunnen en zullen creëeren en werknemers meer loon overhouden. Zulke maatregelen zijn echt nodig om onze sociale zekerheid en de pensioenen in de toekomst veilig te stellen. In crisistijd hebben we de tanker weten te keren, nu moeten we zorgen dat we de komende vijf jaar vooruit varen."

"Economisch samenwerken met N-VA mogelijk, maar niet communautair"

Sociaal-economisch zijn er overeenkomsten tussen het programma van de N-VA en dat van Open VLD. Beiden willen besparingen en lastenverlagingen voor bedrijven en mensen die aan het werk zijn. Toch zijn er ook verschillen. "We zouden best kunnen samenwerken met N-VA als het gaat over het realiseren van een groei-economie, maar we willen het land niet splitsen. Dat is trouwens ook niet wat de Vlaming wil. Als ze een nieuwe staatshervorming willen, kunnen ze daarvoor best niet met ons samenwerken. Wij zien hierin absoluut geen prioriteit. Wat ze trouwens met hun confederalisme bedoelen, is mij nog altijd niet duidelijk."

Beide partijen hanteren in de campagne een volledig andere strategie. Terwijl Open VLD "mensen vleugels wil geven", hamert N-VA vooral op broodnodige besparingen die misschien pijn zullen doen. Toch vindt De Croo dat geen betere strategie. "Je kan de crisis volgens mij niet oplossen door continu een negatief verhaal te verkopen. Wij willen mensen die de economie doen draaien, belonen. Onze partij ziet het grote potentieel van ons land, dat helaas verstikt wordt door een overvloed aan regeltjes."

Toch zou Open VLD de komende vijf jaar opnieuw 15 miljard euro willen besparen. Van alle partijen leggen de Vlaamse liberalen die lat het hoogst. "Maar we willen wel logisch te werk gaan door de besparingen te verdelen tussen de verschillende overheden. Iedereen zal een inspanning moeten doen, maar we vinden dat de overheid vooral bij zichzelf moet beginnen. Het afschaffen van het provinciale beleidsniveau lijkt ons bijvoorbeeld een goed begin."

"Goede peilingen resultaat van goed beleid"

Vooral in de peilingen voor het federale niveau doet Open VLD het goed. Speelt hierbij het Maggie De Blockeffect een rol? "Ik denk dat we goede peilingen vooral te danken hebben aan de goede hervormingen die we hebben doorgevoerd, met het hoofd en het hart. We zijn correct en humaan geweest. We zeggen waar we voor staan en we voeren dat ook uit. Als we er telkens lichtjes op vooruit kunnen gaan in de peilingen, ben ik een tevreden man."

lees ook