"Dijsselbloem zou goede opvolger voor Barroso zijn"

Volgens de Nederlandse politicus Frits Bolkestein, voormalig Europees Commissaris, zou huidig voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (foto) de ideale opvolger zijn van José Manuel Barroso. Voor de echte kandidaten voor de functie, onder meer Guy Verhofstadt (Open VLD), heeft hij geen goed woord over.

Oud-VVD-voorzitter Bolkestein deed zijn uitspraken in het tv-programma "Buitenhof". Hij prijst het werk van Jeroen Dijsselbloem, ook minister van Financiën in Nederland, als voorzitter van de eurogroep, de landen die de euro als munt gebruiken.

"Hij is een bekwame persoon met veel kwaliteiten. Hij heeft een goede reputatie in Brussel en laat zien dat hij van vele markten thuis is." Dat Dijsselbloem lid is van de sociaaldemocratische partij PvdA? "Dat doet er niet toe."

Bolkestein gaat met zijn uitspraak wel voorbij aan het feit dat er maar vijf officiële kandidaten zijn om Barroso eind dit jaar op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Maar volgens Bolkestein voldoen die kandidaten niet. Guy Verhofstadt (Open VLD) "maakt geen schijn van kans met zijn ideeën voor een federaal Europa".

Over Martin Schulz, de Duitse kandidaat voor de sociaaldemocraten, zegt Bolkestein dat hij "de burgemeester is van een klein dorp met verkeerde ideeën". De Luxemburger Jean-Claude Juncker, kandidaat voor de EVP, noemt Bolkestein "een kandidaat uit de oude doos". Ook met de groene kandidaten Ska Keller en José Bové loopt Bolkestein niet hoog op.

lees ook