"Nooit begrepen dat rechts er problemen mee heeft dat we mensen helpen"

Volgens SP.A-kopstuk John Crombez klopt het niet echt dat zijn partij oproept om niet voor andere partijen te stemmen. "Ze willen een regering zonder socialisten, natuurlijk gaan we in het verweer als ze zeggen dat ze de mensen pijn willen doen", zegt hij in "De zevende dag".

Na de toespraken op 1 mei kreeg de SP.A uit verschillende hoeken kritiek omdat ze een negatieve campagne zouden voeren en vooral oproepen om niet op andere partijen te stemmen.

Maar volgens John Crombez, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen, klopt dat niet echt. "Dat is wat Wouter Van Besien ervan gemaakt heeft. Maar natuurlijk gaan wij in het verweer als we zien dat rechts de mensen vooral pijn wil doen, als ze een regering zonder socialisten willen maken."

"Wij willen de sociale bescherming niet opgeven in ruil voor meer groen", zo verduidelijkt Crombez de oproep om voor SP.A en niet voor Groen of PVDA te stemmen. "En wat we zeker niet willen, is een beleid waarbij de belastingen voor de diamantsector zelfs dalen, maar dat er daardoor minder pensioen komt en minder loon voor de gewone mensen."

"Als mensen tegenslag hebben, dan moet je helpen. Ik heb nooit begrepen dat de Europese Unie, of Karel Van Eetvelt (Unizo) of de rechtse partijen er problemen mee hebben dat je mensen helpt, dat de sociale bescherming wérkt. België is het enige land waar de ongelijkheid tijdens de crisis is gedaald. En de overheidsdruk is de voorbije twee jaar ook gedaald. Als de economie aantrekt, dan zal die nog verder dalen", zegt Crombez. Volgens hem is het niet nodig om een beleid te voeren "dat de gewone mens pijn doet".

Toch blijft na 1 mei ook het beeld hangen van SP.A-aanhangers, samen met onder meer Vlaams minister Freya Van den Bossche, die op de Vrijdagmarkt in Gent staan te springen terwijl ze "Al wie da nie springt is N-VA" zingen.

"Het belangrijkste is dat de index niet springt", reageert Crombez laconiek. "Ik merk op huisbezoeken dat de mensen toch ook iets anders onthouden, dat ze ongerust zijn", maakt hij zich sterk. Crombez legt in West-Vlaanderen heel wat huisbezoeken af, en doet dat met een stappenteller. Hij heeft al zo'n 420.000 stappen op de teller.

lees ook