"Veiligheidsdiensten deden niks om drama Odessa te voorkomen"

"Er moet een volledig, allesomvattend en onafhankelijk onderzoek komen naar de gebeurtenissen in Odessa." Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek aan de BBC verteld in een reactie op de brand in een vakbondsgebouw in de zuidelijke havenstad afgelopen vrijdag waarbij tientallen doden vielen.
AP2014

Afgelopen vrijdag kwamen tientallen mensen om het leven bij schermutselingen en een hevige brand in een vakbondsgebouw in Odessa in het zuiden van Oekraïne. De meeste slachtoffers waren pro-Russische activisten. De brand was vermoedelijk aangestoken.

"Persoonlijk geef ik de veiligheidsdiensten de schuld", zegt premier Jatsenjoek aan de BBC. "Zij hebben niks gedaan om dit drama te voorkomen."

"Er moet een volledig, allesomvattend en onafhankelijk onderzoek komen naar de gebeurtenissen in Odessa", voegt hij eraan toe.

Jatsjenjoek wijst echter ook Rusland en de pro-Russische activisten met de vinger. "Ze zetten een echte oorlog in scène die Oekraïne en de Oekraïense onafhankelijkheid moet vernietigen."

Nog volgens de premier heeft het regime in Kiev de controle over het oosten van het land nog lang niet verloren. "Veel zal afhangen van de lokale bevolking."