Al-Assad krijgt 2 uitdagers bij verkiezingen in Syrië

In Syrië zullen in totaal 3 kandidaten deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 3 juni. Dat heeft het grondwettelijk hof bekendgemaakt. Naast zittend president Bashar al-Assad is ook de kandidatuur van een onafhankelijk parlementslid en van een lid van de door het regime getolereerde oppositie aanvaard. Het leidt geen twijfel dat al-Assad de verkiezingen zal winnen.

"Het grondwettelijk hof heeft de kandidaturen van Maher al-Hajjar, Hassan Abdellah al-Nouri en Bashar al-Assad goedgekeurd", heeft een woordvoerder verklaard. "De andere kandidaturen zijn geweigerd omdat ze niet aan de wettelijke en grondwettelijke criteria voldeden." Alles samen hadden 24 mensen een kandidatuur ingediend.

Al-Hajjar is 56 en een onafhankelijk lid van het parlement. Voorheen was hij lange tijd lid van de communistische partij. Al-Nouri is een zakenman uit Damascus en maakt deel uit van een oppositiegroep die door het regime wordt getolereerd.

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 juni en zijn bijzonder omstreden onder meer omdat ze enkel zullen worden gehouden in die gebieden die door het regime worden gecontroleerd. Bovendien staat het nu al als een paal boven water dat al-Assad de verkiezingen zal winnen.

Verschillende westerse landen evenals de oppositie maken dan ook gewag van een "farce". Ook de VN keurt de verkiezingen af omdat ze niet in lijn liggen met de afspraken die in Genève zijn gemaakt over een democratische transitie in Syrië.