Branson en Fry zetten schouders onder boycot tegen sultan van Brunei

Nadat eerder enkele prominenten binnen de modewereld ervoor hadden geijverd, hebben nu ook de Britse acteur Stephen Fry en de CEO van Virgin Richard Branson zich bij de boycot tegen een hotelketen in handen van de sultan van Brunei aangesloten. Aanleiding is de invoering van de sharia in het Zuid-Oost-Aziatische land waardoor onder meer de rechten van holebi's worden geschonden.

Sinds 1 mei is het strafrecht in het sultanaat Brunei gebaseerd op de sharia, de islamitische wetgeving. Dit betekent dat in de toekomst straffen als het amputeren van ledematen en zelfs de doodstraf mogelijk worden. Ook de rechten van holebi's dreigen in het gedrang te komen. De wet schrijft voortaan voor hen te stenigen.

Verschillende prominenten binnen de modewereld zoals de ontwerpers Brian Atwood en Peter Som hebben een actie op het getouw gezet om het gebrek aan respect voor de mensenrechten in het Zuid-Oost-Aziatische land aan de kaak te stellen.

Ze roepen iedereen op niet langer te logeren in of gebruik te maken van de diensten van de hotels die toebehoren aan de zogenoemde Dorchester Collection. Dat is een keten van luxueuze hotels in Europa en de VS die via een investeringsvehikel in handen is van de astronomische rijke sultan van Brunei.

Tot de keten behoren onder meer The Dorchester in Londen, Le Meurice in Parijs, Hotel Principe di Savoia in Milaan en The Beverly Hills Hotel in Beverly Hills. Veel van deze hotels vormen sinds jaren de thuisbasis van belangrijke spelers binnen de modewereld tijdens de respectievelijke modeweken. Door ze te boycotten, willen de fashionisto's de sultan op de knieën krijgen.

Ook de Britse acteur Stephen Fry heeft zich bij de boycot aangesloten. Dat heeft hij eind vorige maand via Twitter laten weten. "Op het nippertje mijn boeking geannuleerd", schreef hij toen. "Ik heb ontdekt dat het Coworth Park deel uitmaakt van de Dorchester Collection."

Nu laat Richard Branson eveneens via Twitter weten dat hij, zijn familie noch zijn personeelsleden in een hotel van de Dorchester Collection zullen verblijven "tot de sultan de mensenrechten respecteert".