Dag van nationale rouw in Afghanistan na aardverschuiving

In Afghanistan heeft president Hamid Karzai een dag van nationale rouw uitgeroepen voor de slachtoffers van de aardverschuiving van vrijdag. Toen werden honderden mensen bedolven onder een muur van modder en stenen die van een heuvel loskwam en een deel van het dorp Aab Bareek bedekte.
AP2014
Overlevenden zitten met hun bezittingen onder de blote hemel.

De ramp gebeurde in de afgelegen, bergachtige provincie Badaksjan in het noordoosten van Afghanistan, aan de grens met Tajikistan, China en Pakistan, en was het gevolg van hevige regen.

Het aantal doden is niet duidelijk: de autoriteiten hebben 250 mensen geïdentificeerd die omgekomen zijn, en ze schatten dat 300 huizen bedolven werden onder tonnen modder. De schattingen van het aantal doden lopen uiteen van 250 tot 2.700, en de autoriteiten hebben al gezegd dat het onmogelijk is om alle slachtoffers op te graven. De zoektocht naar overlevenden is intussen stopgezet.

700 families kunnen niet terug naar hun huizen omdat gevreesd wordt dat er nog nieuwe aardverschuivingen kunnen komen.

Hulp

De regering en hulporganisaties proberen intussen hulp te bieden aan de overlevenden, die vaak met hun schamele bezittingen in open lucht zitten. De hulporganisatie International Organization of Migration brengt lantaarns op zonne-energie, dekens en andere hulpgoederen naar het gebied. Volgens de organisatie zijn een aantal overlevenden naar nabijgelegen dorpen getrokken om bij vrienden of familie te overnachten en hebben andere mensen in open lucht geslapen.

De regering heeft de provinciegouverneur van Badaksjan 400.000 dollar gegeven om hulp te bieden, en ze heeft aangekondigd dat ze meer geld zal geven mocht dat nodig zijn.

In Afghanistan wordt sinds de Sovjet-invasie van 1979 al tientallen jaren gevochten, en daarnaast wordt het land ook vaak getroffen door natuurrampen. Aardverschuivingen, overstromingen en lawines eisen hun tol in het straatarme land met weinig infrastructuur buiten de grote steden. Dit jaar zijn in april en mei al 159 mensen gestorven in overstromingen en in de noordelijke provincies worden nog meer overstromingen verwacht.

AP2014

De aardverschuiving heeft een deel van Aab Bareek bedolven.