Portugal vraagt geen financiële noodhulp meer

Portugal vraagt niet langer monetaire noodhulp. Dat heeft premier Pedro Passos Coelho op een persconferentie gezegd. Daardoor hoeft het land zich ook minder aan allerlei strikte voorschriften te houden. "Voor Portugal heeft het beproefde recept van economische steun in ruil voor besparingen gewerkt, maar dat betekent niet dat alle leed al geleden is", waarschuwt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck.
De Portugese regering bij de aankondiging van het einde van de hulp.

Drie jaar geleden klopte Portugal aan voor financiële noodhulp bij de zogenoemde trojka, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die vraag was het gevolg van de grote Portugese schuldenlast en het enorme begrotingstekort. Om de crisis te bedwingen, kreeg Portugal meer dan 75 miljard euro. In ruil moest het land wel strikte voorwaarden naleven.

De voorbije jaren zijn ingrijpende bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd om de overheidsfinanciën te verbeteren.De Portugese premier Passos Coelho kondigde gisteren trots aan dat het steunprogramma van de trojka binnenkort beëindigd wordt. De afgelopen weken zijn de rekeningen voor de laatste keer door de trojka doorgelicht, met een positief resultaat. Het land zal dus geen extra kredietlijn meer aanvragen.

Is het Portugese glas halfleeg of halfvol?

"Het zat er al een tijd aan te komen", zegt correspondent José da Silva vanuit Portugal. "De laatste maanden waren er signalen dat Portugal het goed deed. De economie groeit, de werkloosheid daalt, het begrotingstekort neemt af, en misschien nog het belangrijkste, de langetermijnrente op staatsobligaties is teruggebracht tot 3 procent. Dat betekent dat Portugal weer op de internationale kredietmarkten geld kan gaan lenen. Dat neemt niet weg dat zowel Europa als Portugal beseft dat er nog een lange weg te gaan is."

"Het is inderdaad een niet te onderschatten opsteker, zowel voor Portugal als voor de eurozone zelf", zegt VRT-economiejournalist Michaël Van Droogenbroeck, "Als Portugal nu op lange termijn leent, zou het 3,6 procent rente moeten betalen, terwijl dat begin januari nog 6 procent was. Een kritische grens waar het land drie jaar boven gezeten heeft. Nu kunnen ze zelf weer lenen."

"Maar dat het minder slecht gaat dan enkele jaren geleden, betekent nog niet noodzakelijk dat het goed gaat", waarschuwt Van Droogenbroeck. "De werkloosheid bedraagt nog altijd 15 procent, de schuld is nog torenhoog. Kan de prille groei bevestigd worden, daar zullen de financiële markten de harde maar eerlijke scheidsrechter zijn."