"De politie heeft onrechtstreeks bijgedragen tot hun dood"

In een open brief in enkele kranten wijst de vader van één van de zeven verongelukte jongeren uit Leopoldsburg op de gevaren van alcohol en drugs. Hij verwijt de politie dat die hem aan zijn lot overliet toen hij enkele weken voor het ongeluk om hulp vroeg en vraagt politici om beter na te denken over het gebruik van de enkelband.

In de nacht van 8 maart kwamen 7 jongeren tussen 15 en 23 jaar om het leven bij een auto-ongeval op de E314 in Zonhoven. Dat had voorkomen kunnen worden, schrijft Roger Seys, de vader van één van hen. In zijn brief, die vandaag in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg staat en die gericht is aan de voorzitters van alle politieke partijen, vraagt hij om harder op te treden tegen jongeren die duidelijke signalen uitsturen dat ze op het punt staan te ontsporen in hun alcohol- en druggebruik.

Hij roept ook op om jongeren die na een veroordeling wegens geweld- en drugsdelicten met een enkelband thuiszitten, beter op te volgen. De bestuurder van de verongelukte auto had immers thuis moeten zitten met een enkelband.

Half februari nam Seys zelf contact op met een psycholoog van de Druglijn, omdat hij het gedrag van zijn zoon had zien veranderen nadat die met cannabis was beginnen experimenteren. "Ik kreeg de raad mijn zoon niet te bruusk te benaderen", vertelt de man. Een dag later klopte hij aan bij de lokale politie van Leopoldsburg, met een stapel foto's van minderjarige vrienden van zijn zoon die drugs gebruiken en wodka drinken en met concrete informatie over jongeren met een enkelband die weer ongestoord met drugs bezig waren.

"Ik vroeg de politie om mijn zoon uit te nodigen voor een gesprek en hem kordaat op de gevaren te wijzen. Ik zei dat ik de controle over hem aan het verliezen was. Ik kreeg te horen dat ze mij om privacyredenen niet konden helpen. Dat ik maar een klacht moest indienen tegen mijn eigen zoon voor ze iets konden ondernemen. De rest is geschiedenis."

Enkelband strenger opvolgen

"Die agenten hebben onrechtstreeks bijgedragen tot de dood van zeven jongeren", stelt Seys. "Mijn alarmkreet zou binnen het korps worden aangekaart, maar er is in de weken voor de dood van de jongeren niets concreets mee gedaan. Als de agenten hun werk hadden gedaan, had de jongen die met een enkelband thuis moest zitten, nooit achter het stuur kunnen kruipen."

"Ik hoop dat agenten meer mogelijkheden krijgen om preventief in te grijpen, dat medewerkers van justitie meer controles zullen uitvoeren bij jongeren die thuis hun straf moeten uitzitten." Als dat verbetert, is zijn zoons dood niet voor niets geweest, besluit hij.

De politiezone Kempenland betreurt de feiten. "Het klopt dat meneer Seys bij ons is geweest om zijn bezorgdheid over te maken. hij vroeg naar informatie over lopende gerechtelijke onderzoeken", zegt woordvoerder Eric Cenens. "Door ons beroepsgeheim konden wij die niet geven. We waren reeds bezig met allerlei onderzoeken in de richting van die jongeren. Helaas heeft het drama ons in snelheid gepakt."