"Ontvoerde meisjes zullen als slaven worden verkocht"

In Nigeria heeft de leider van de radicale islamitische groepering Boko Haram de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van ruim 200 schoolmeisjes drie weken geleden. Het Franse persbureau AFP heeft een video in handen gekregen waarin Boko Haram-leider Abubakar Shekau zegt dat de tieners zullen worden verkocht. Bij de families van de ontvoerde meisjes zwelt het protest intussen aan.

In de 57 minuten durende video is Shekau te zien in een militair uniform. Hij neemt het woord in het Haoussa, het Engels en het Arabisch. Naast hem staan zes gewapende mannen. Op de achtergrond staan een geblindeerd voertuig en twee pick-ups met mitrailleurs. Tijdens de eerste 14 minuten van de opname uit Shekau vooral kritiek op de democratie, de westerse opvoeding en zij die niet in de islam geloven.

Daarna komt hij ter zake. "Ik heb uw meisjes ontvoerd. Ik ga ze in de naam van Allah op de markt verkopen. Ik heb gezegd dat de westerse opvoeding moet stoppen. Meisjes, jullie moeten ophouden met naar school te gaan en trouwen." Shekau voegde eraan toe dat hij "mensen als slaven vasthoudt".

Meer informatie gaf de Boko Haramleider niet. Het is nog steeds niet duidelijk waar de ontvoerde meisjes zich bevinden. Volgens sommige geruchten zouden de meisjes intussen naar de buurlanden Tsjaad en Kameroen zijn overgebracht waar ze verkocht zouden zijn voor 12 dollar elk.

Leider van protest opgepakt

Intussen neemt bij de families van de ontvoerde meisjes het protest toe. De familieleden vinden dat de overheid te weinig onderneemt om de meisjes vrij te krijgen.

Vanmorgen raakte bekend dat de Nigeriaanse overheid zondag in de hoofdstad Abuja de leider van een protestdemonstratie gearresteerd heeft. Volgens een presidentiële bron gaat het om een vrouw die zich valselijk uitgaf voor de moeder van een van de ontvoerde meisjes. De vrouw in kwestie werd opgepakt na een onderhoud met Patience, de vrouw van president Jonathan Goodluck.

Maar volgens een andere activiste, die ook bij het gesprek aanwezig was, kloppen die aantijgingen helemaal niet. "Wanneer we zeggen "breng onze dochters terug" dan bedoelen we dat in de ruimere zin van het woord en hebben we het over de "dochters van Nigeria". Ze weten echt niet waarover ze het hebben."

"Wij smeken hen om onze dochters te redden. Maar in de plaats van stappen te ondernemen, zetten ze ons gevangen." Nog volgens de activiste zou de first lady hen beledigd hebben, de ontvoeringen in twijfel hebben getrokken en de demonstranten beschuldigd hebben van lidmaatschap van een terrorismenetwerk. "Ze beschuldigde ons ervan dat we de ontvoering verzonnen hebben om haar man en de Nigeriaanse regering in een kwaad daglicht te stellen."

Bij de ontvoering in Chibok in het noordoosten van het land op 14 april werden 276 meisjes meegenomen. 53 onder hen konden ontsnappen, de overblijvende 223 zijn nog steeds vermist.

Boko Haram, dat in het Haoussa "de westerse opvoeding is een zonde" betekent, ijvert voor de invoering van een islamitische staat in het noorden van Nigeria. De extremistische groepering maakte sinds haar oprichting in 2009 al duizenden doden bij aanvallen tegen scholen, kerken, moskeeën en overheidsinstellingen. Maar ze maakte zich tot voor kort nog nooit schuldig aan massaontvoeringen.

Nederlanders ontvoerd

In Letugbene in de onrustige Nigerdelta zijn gisteren ook drie Nederlanders ontvoerd. Dat is door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Samen met de 3 Nederlanders is ook een in Nederland wonende Nigeriaanse activist gekidnapt. De man geeft een blad uit en voert campagne tegen de rol van oliemaatschappij Shell in de Nigerdelta.

Het Nederlandse gezelschap was in Nigeria om het blad te promoten. Wie achter de ontvoering zit, is nog niet duidelijk. Volgens getuigen zouden de daders geschoten hebben met kalasjnikovs.