Al 18 lichamen geborgen na dubbele schipbreuk Samos

In de Egeïsche Zee, in de buurt van het Griekse eiland Samos, zijn zeker 18 mensen verdronken toen twee boten met migranten zonken. Er wordt nog steeds gezocht naar vermisten. Het gaat al om het derde fatale bootincident met migranten sinds het begin van dit jaar.

De dubbele schipbreuk in de oostelijke Egeïsche Zee vond voor dag en dauw plaats. Het jacht en rubberbootje, beiden tsjokvol met migranten, kapseisden op zo'n 6,5 kilometer ten noorden van het Griekse eiland Samos.

Aan boord van de twee boten waren zeker 65 migranten. 32 mannen, drie vrouwen en een kind werden levend uit het water gehaald. Voor de 18 doden, onder wie drie kinderen, kon geen hulp meer baten. De nationaliteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Ook de omstandigheden van de schipbreuk zijn nog onduidelijk. De weersomstandigheden waren volgens de kustwacht niet slecht.

Boten van de kustwacht, vissersboten en twee reddingshelikopters speuren nog steeds het gebied af op zoek naar overlevenden. Een cruiseschip nam kort deel aan de zoekactie maar zette na enkele uren zijn koers voort.

Vluchtelingen uit Afrika en Azië proberen wel vaker om via Griekenland de Europese Unie binnen te geraken. In de gevaarlijke wateren tussen Turkije en Griekenland gebeuren echter vaak dodelijke ongelukken. Bij twee eerdere bootrampen dit jaar verloren 21 mensen het leven. Vorig weekend nog redde de Griekse kustwacht zo'n 250 andere migranten van een gewisse dood op zee. In de hele Middellandse zee zijn sinds 2000 al meer dan 23.000 vluchtelingen verdronken.