AnsaldoBreda betaalt NMBS 2,5 miljoen euro voor Fyra-dispuut

De NMBS en AnsaldoBreda hebben een minnelijke schikking uitgewerkt in hun geschil over de Fyra-treinen. De Italiaanse treinbouwer zal 2,5 miljoen euro uitbetalen aan de NMBS.

De Fyra werd eind 2012 ingezet als hogesnelheidstrein op de lijn tussen Brussel en Amsterdam, maar werd al snel van het spoornet gehaald na een hele reeks technische mankementen. De Belgische spoorwegen annuleerden na een vernietigend rapport in juli de bestelling van de resterende Fyra's.

In november volgde een schadeclaim van 27 miljoen euro aan het adres van AnsaldoBreda, als compensatie voor de schade die de NMBS had geleden door het debacle. De maatschappij krijgt daarvan nu 2,5 miljoen euro uitbetaald van de Italiaanse treinbouwer, meldt woordvoerder Bart Crols.

De NMBS kreeg eerder al de 37 miljoen euro terug die ze in de vorm van voorschotten had betaald aan AnsaldoBreda voor de bouw en levering van de 3 bestelde Fyra-stellen. Die voorschotten waren gedekt door bankgaranties.

Eerder troffen de Italianen ook al een schikking met de Nederlandse maatschappij NS.