Aubergine en blauwe bessen verkozen tot groente en fruit van het jaar

De aubergine en blauwe bessen zijn, naar aanleiding van De week van Groenten en Fruit, verkozen tot groente en fruit van het jaar. Daarnaast heeft een jury van journalisten en GaultMillau Benelux, onder leiding van groentekok Frank Fol, 12 groenterestaurants genomineerd voor de wedstrijd Beste Benelux Groenterestaurant.

De veilingen plaatsen elk jaar een groente- en fruitsoort in de aandacht. "Ze organiseren onder meer activiteiten rond die soorten", legt Fol uit.

Ruim 50 restaurants uit België en Nederland schreven zich in voor de zesde editie van de wedstrijd. Vier Vlaamse, vier Waalse en Brusselse en vier Nederlandse restaurants zijn genomineerd. Uit elke regio wordt 1 winnaar gekozen. Voor het restaurant dat de lekkerste groentegerechten voor kinderen serveert, is er een speciale prijs. Het publiek kan stemmen op www.denkgroenten.info.

In Vlaanderen zijn "Taste and Colours" (Kortrijk), "Naturell" (Gent), "Graanmarkt13" (Antwerpen) en "Vous lé Vous" (Wimmertingen) genomineerd. Voor Brussel en Wallonië gaat het om "Little Asia" "Maison Lemonnier", "Le Coq aux Champs" en "Fruits de la Passion". De Nederlandse genomineerden zijn "Zout&Citroen", "Pollevie", "L'Invité" en "Bolenius".

De winnaars worden op 29 september bekendgemaakt. Vorig jaar werd voor Vlaanderen het Kortrijkse "Table d'Amis" verkozen.

De Week van Groenten en Fruit, dit jaar van 5 tot en met 11 mei, is intussen aan zijn zesde editie toe.