AZG beperkt activiteiten in Centraal-Afrikaanse Republiek

Artsen Zonder Grenzen schroeft tijdelijk haar activiteiten in de Centraal-Afrikaanse Republiek terug. De komende week wordt de noodhulp in het land beperkt tot het geven van acute, levensreddende zorg. De beslissing is een reactie op de moord op 16 burgers, onder wie ook 3 medewerkers, vorige week in Boguila. De hulporganisatie is verontwaardigd dat de regering van de CAR niet publiek reageerde op de gebeurtenissen.

"We eisen dat de overgangsregering van de Centraal-Afrikaanse Republiek en alle gewapende partijen in het conflict de vreselijke aanslag onmiddellijk en publiekelijk veroordelen," zegt algemeen directeur Arjan Hehenkamp in een persbericht.

"We eisen ook dat alle gewapende groepen hun verantwoordelijkheid nemen voor de gebieden en troepen die zij onder hun controle hebben, en dat ze de veiligheid van de burgerbevolking en hulpverleners respecteren. Ook vragen we de overgangsregering om, samen met de internationale troepenmachten, hun mandaat na te leven en bescherming te bieden aan de mensen die dat zo hard nodig hebben."

AZG verwijt de aanwezige vredestroepen en de internationale gemeenschap dat ze zich niets aantrekken van het geweld in het land. De hulporganisatie wil de komende week nadenken over werkomstandigheden en de toekomst van haar activiteiten in de CAR. De beperking van de hulpverlening heeft niet alleen gevolgen voor de inwoners in de CAR zelf maar ook voor zij die het land ontvlucht zijn en zich in de buurlanden bevinden.

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1997 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In sommige delen van het land is het de enige aanwezige hulporganisatie.

Gevechten duren voort

Sinds donderdag hebben gevechten in en om Mala, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bangui, ongeveer 30 doden en een tiental gewonden geëist.

Bij aanvallen op dorpen in het noordwesten zouden minstens 75 mensen zijn omgekomen. De aanvallen worden toegeschreven aan de ex-rebellen van Seleka en aan gewapende Peul-milities.