België wereldkampioen inzamelen gebruikte batterijen

Vorig jaar hebben de Belgen ruim 2,6 miljoen kilo gebruikte batterijen ingezameld. Er werden 5 % meer batterijen gebracht naar inzamelpunten. Dat blijkt uit cijfers van Bebat, de vereniging die instaat voor het sorteren en recycleren van gebruikte batterijen en zaklampen.

52.8 % van de gebruikte draagbare batterijen werden vorig jaar ingezameld. Dat resultaat ligt boven de wettelijke inzameldoelstellingen. "We zijn zeer verheugd met deze resultaten", zegt Peter Coonen, de gedelegeerd bestuurder van Bebat. "Het uitstekende inzamelresultaat is het gevolg van een goede en nauwe samenwerking met de distributie, scholen, bedrijven en containerparken, het inzetten van nieuwe inzamelmiddelen en een nauwgezette opvolging door Bebat. Ook de talrijke campagnes dragen zeker en vast bij tot deze hoge inzamelcijfers.”

Dat bijna 53 procent van de batterijen wordt ingezameld, betekent overigens niet noodzakelijk dat de rest zo maar wordt weggegooid. Kennelijk houden nogal wat Belgen lege batterijen gewoon thuis. Bovendien komt een groot deel van de batterijen niet terug in hetzelfde jaar waarin ze verkocht werden, om de simpele reden dat ze nog perfect werken.

Met de goede cijfers voert België het wereldpeloton aan wat betreft het inzamelen van gebruikte batterijen.