Boek eens een vlucht aan boord van een luxeflat

Etihad Airways, de commerciële luchtvaartmaatschappij uit Abu Dhabi, heeft gisteren zijn nieuwe Airbus A380-toestellen voorgesteld. Niets bijzonders, zult u misschien zeggen, ware het niet dat aan boord heuse -en bijzonder luxueuze- miniflats geïnstalleerd worden. Aan beenruimte zou dus geen gebrek mogen zijn. Voor een vlucht is het nog wachten tot eind dit jaar, dan wordt het eerste toestel in gebruik genomen.

De miniflats, beschikbaar in first class en in business class, zullen ongeveer 11,61 m² groot zijn en bestaan uit drie ruimtes. In de "leefruimte" is er een zithoek met een lederen sofa, een gekoelde minibar en een 32-inch tv-scherm. Er is ook een slaaphoek voor twee personen die kan worden afgesloten en een privébadkamer met een douche. Wie dat wenst, kan een beroep doen op een privébutler, opgeleid in -hoe kan het ook anders- Londen. Ook kinderen zijn welkom: zij kunnen rekenen op de diensten van een nanny.

De Airbus zal naast de miniflats, door Etihad consequent "residenties" genoemd, voorts uitgerust zijn met onder meer 11-inch tv-schermen in economy class en gebedsruimtes voor moslims die kunnen worden afgesloten en uitgerust zijn met een soort elektronisch kompas dat de richting naar Mekka aanduidt.

Etihad Airways heeft naar eigen zeggen vijf jaar aan het project gewerkt. Andere Arabische maatschappijen zoals Emirates en Qatar Airways vliegen al langer met een extreem luxueuze eerste klasse. Volgens Etihad zijn hun luxevliegtuigen echter uniek, omdat het bedrijf zich vooral richt op reizigers die graag privacy willen.

De maatschappij wil de concurrentie aangaan met privéjets waarvoor passagiers tot 100.000 euro moet neertellen voor een vlucht van Londen naar Abu Dhabi, zegt luchtvaartcorrespondent Luk De Wilde. Het prijskaartje voor die vlucht in first class met flat zal bij Etihad "slechts" zo'n 20.000 dollar kosten. Enkele reis.

De luchtdoop van de luxueuze A380 van Etihad Airways staat gepland voor het einde van dit jaar. Dan wordt de eerste van 10 bestelde A380-toestellen in gebruik genomen. Gelijkaardige flats, weliswaar iets kleiner, komen trouwens ook in de 71 Boeing Dreamliners die Etihad heeft besteld.

Etihad vliegt ook vanuit Brussel acht keer per week naar Abu Dhabi. daar zullen de luxetoestellen normaal gezien niet passeren. Het plan is om ze naast de lijn Londen-Abu Dhabi op termijn in te zetten op de lijnen naar New York (VS) en Sydney (Australië).

STF