E40 in Groot-Bijgaarden weer vrij voor verkeer

Na de zware brand op de E40 in Groot-Bijgaarden vanmorgen zijn de rijstroken richting Brussel weer vrij voor het verkeer. Sommige bestuurders stonden bijna zeven uur lang in de file. Bij de zware brand vanmorgen viel een dode. Het gaat om de Britse chauffeur van een van de vrachtwagens die bij het ongeval betrokken waren.

Bij de brand waren zeker 3 vrachtwagens betrokken. Wellicht zijn ze op elkaar ingereden. Twee trucks brandden helemaal uit, de derde raakte zwaar beschadigd. De rookpluim was tot kilometers ver te zien.

"Een van de vrachtwagens was geladen met polyvinylchloride- of pvc-poeder, dat gevaarlijk kan zijn als het brandt, maar gelukkig hadden we dat snel onder controle", klonk het bij de brandweer van Asse. Het goedje werd volledig overgeladen en alle drie de wrakken werden getakeld. Rond 16 uur hoefde alleen nog wat puin geruimd te worden.

Hoewel de drie rijstroken richting Brussel daarna vrijgemaakt werden, blijven ze nog dicht tot ongeveer 19 uur. De weg moest eerst schoongemaakt worden en op beschadigingen worden gecontroleerd.

De verkeershinder ter hoogte van het ongeval sleepte al de hele dag aan en ook nog in de avondspits was er aanzienlijke hinder. Door de nieuwsgierigheid van bestuurders die richting Gent aan het rijden waren, stond er een file vanaf Aalst. Het verkeer op de Buitenring vertraagde hierdoor vanaf Strombeek-Bever.

Het ongeval heeft ook een menselijke tol. Een van de drie vrachtwagenbestuurders overleefde het ongeluk niet. De tweede raakte lichtgewond, de derde bleef ongedeerd. Door de klap werden twee vrachtwagens in elkaar gehaakt. Het losmaken van de wrakken nam ettelijke uren in beslag.

Door het ongeval was de snelweg een tijd volledig versperd in beide richtingen.  De Civiele Bescherming deelde de hele dag water uit aan de mensen die vastzaten op de E40. Sommigen onder hen zaten zeven uur vast in de file.