FOD Economie waarschuwt voor frauduleuze reclameronselaars

De Economische Inspectie van de federale overheidsdienst Economie waarschuwt zelfstandigen voor frauduleuze reclameronselaars. Deze zijn onder meer actief onder de bedrijfsnamen "Publi Trends", "Gele-gids.com" en "Best Print". De ronselaars komen contracten niet na of sturen facturen voor diensten die nooit overeengekomen zijn.

De reclameronselaars wekken meestal de indruk dat ze reclame voor zelfstandigen willen inlassen in catalogi voor goede doelen of voor gemeentelijke instellingen (bijvoorbeeld brandweer of politie), maar leveren deze dienst vervolgens niet of nauwelijks.

Slachtoffers krijgen soms ook gewoon een dringend te betalen factuur toegestuurd voor reclame die ze nooit hebben gevraagd. De reclameronselaars schrikken er bovendien niet voor terug om incassobureaus in te schakelen om betalingen af te dwingen.

De Economische Inspectie laat weten een onderzoek gestart te zijn naar de frauduleuze praktijken. Daarnaast geeft ze potentiële slachtoffers het advies om zeker geen contract te ondertekenen of iets te betalen. Mensen die een factuur ontvangen, betwisten die best schriftelijk, met als argument verkeerd geïnformeerd te zijn.