Injectie jong bloed oplossing voor ouderdomskwaaltjes?

Onderzoek van de Universiteit van Californië heeft uitgewezen dat de injectie van jong bloed een verjongingseffect veroorzaakt. Of toch alvast bij muizen. Het is nu afwachten of het in de toekomst ook de ouderdomskwaaltjes bij de mens kan bestrijden. De onderzoekers raden alvast aan om het vooral nog niet zelf uit te proberen. Dat schrijft The Huffington Post.

Voor het onderzoek kozen de wetenschappers muizen uit die qua ouderdom gelijk waren aan de mens op twintig -en zestigjarige leeftijd. De oudere muizen werden vervolgens geïnjecteerd met het bloed van de jongere soortgenoten. Later bleek dat de muizen die herhaaldelijk het jonge bloed geïnjecteerd kregen, beter gingen presteren in fysieke en mentale testen. Zo konden de muizen zich veel beter het parcours van een labyrint herinneren en ze konden langer rennen in het muizenrad.

De grote uitdaging nu is om de oorzaak van het verjongingseffect te achterhalen. Onderzoekers van de Universiteit van Harvard zochten al naar een substantie in bloed die meer aanwezig is in jong bloed dan in ouder bloed. Ze vonden dat de proteïne, GDF11 genaamd, geleidelijk afneemt bij het ouder worden. Die proteïne werd ook al teruggevonden in menselijk bloed. Het bloed van de jongere muizen zou bovendien ook meer bloedvaten en meer doorbloeding in de hersenen produceren.

Of de GDF-proteïne een verklaring is voor de resultaten van het onderzoek van de universiteit van Californië, is niet duidelijk. De resultaten moedigen wel verder onderzoek aan, want het zou wel eens ouderdomskwaaltjes zoals dementie kunnen voorkomen in de toekomst. "Maar probeer het in afwachting vooral nog niet thuis", aldus onderzoeker Saul Villeda.