Kunstmatige inseminatie bij Franse lesbische vrouw is "fraude"

Een lesbische vrouw mag van het Franse gerecht het zoontje van haar echtgenote niet adopteren. Omdat het kind kunstmatig verwekt is in België zou het koppel "fraude" hebben gepleegd.

Het koppel woont al vijftien jaar samen en is onlangs getrouwd. Hun zoon van vier, Martin, werd geboren na kunstmatige inseminatie, met het zaad van een anonieme donor. Daarvoor klopte het koppel aan bij een Belgische vruchtbaarheidskliniek, omdat in Frankrijk vruchtbaarheidsbehandelingen nog altijd voorbehouden zijn aan heterokoppels met fertiliteitsproblemen. Daarom trekken veel Franse lesbische vrouwen naar ons land, waar ze zich wel mogen laten insemineren.

Sinds kort kunnen ook in Frankrijk holebikoppels trouwen en kinderen adopteren, dus diende de meemoeder van Martin een aanvraag in om haar zoon officieel te adopteren zodat hij twee wettelijke ouders zou hebben.

Maar vrijdag weigerde de rechtbank van Versailles de adoptie goed te keuren omdat het koppel de Franse wet heeft omzeild om het kind te krijgen. "De gevolgde procedure, met name in het buitenland een beroep doen op medische voortplantingshulp die in Frankrijk verboden is en vervolgens vragen om het kind te adopteren, is op zich fraude", staat te lezen in het vonnis, dat de Franse krant Le Monde kon inkijken. "Dit maakt de adoptie van het kind, dat op illegale wijze verwekt is, verboden."

"Een verontrustend precedent"

De beslissing is een juridische primeur die heel wat stof doet opwaaien. "Een verontrustend precedent", vindt holebivereniging "Les Enfants d' arc en ciel", die het nieuws bekendmaakte. "Deze uitspraak toont op schokkende wijze aan welke ongelijkheid er blijft bestaan tussen kinderen van homoseksuele ouders en kinderen van heteroseksuele ouders."

De advocate van het koppel liet al weten in beroep te zullen gaan tegen het vonnis. Volgens haar staat de rechtbank van Versailles bekend als conservatief en "interpreteert die de wet zeer strikt". Andere, gelijkaardige aanvragen zouden wel al zijn goedgekeurd door rechters. Het is nog niet bekend of het vonnis ook nog andere gevolgen heeft voor het lesbische koppel.

Politiek probleem

"Dat komt allemaal omdat president François Hollande het risico niet wilde lopen met een expliciete mogelijkheid in de wet voor een fertiliteitsbehandeling voor homoseksuelen, omdat het verzet tegen het homohuwelijk al zo groot was", aldus correspondent Kleis Jager in "De ochtend" op Radio 1. "Het was dus eigenlijk een politiek probleem."

"Nu krijg je rechtsongelijkheid", gaat Jager verder. "Deze vrouwen kunnen hun kind niet de juridische positie geven die anderen wel hebben gekregen. Tot nu toe zijn er 20 gevallen geweest en steeds is dat goed afgelopen voor die vrouwen. In een aantal gevallen heeft het Openbaar Ministerie wel aangedrongen op een afwijzing, maar hebben rechters het steeds soepeler uitgelegd dan deze rechter in Versailles."