Leger houdt vanaf vandaag internationale oefening

Deze week vindt er in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg een grootscheepse militaire oefening plaats. Het is een oefening van de Europese Unie waar verschillende landen aan deelnemen. Leuven speelt naar verluidt een belangrijke rol in die oefening.

Van 5 tot 9 mei vindt de grootscheepse militaire oefening "Steady Lion" plaats in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Ongeveer 1.100 soldaten uit Nederland en België zullen opdrachten uitvoeren zoals het beveiligen van konvooien, stations en andere belangrijke infrastructuur en het opsporen van verstopte wapens.

Leuven speelt een belangrijke rol in die oefening. "Leuven is in ons scenario de hoofdstad van het land waar we tussenbeide komen", zegt kapitein Jochen Lelieu aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "We sturen een escorte vanuit Werchter en op 8 mei vindt er een belangrijk incident plaats in Zoutleeuw."

Tijdens de oefening kunnen burgers terecht op het groene telefoonnummer 0800/99836 wat betreft schade door de manoeuvres. In de gebieden waarvan nu al geweten is dat er met oefenmunitie geschoten zal worden, zal Defensie ook nog flyers uitdelen.